×
Hos troldænderne er især hannen let genkendelig med sin sorte overside, hvide flanker og den karakteristiske nakketop. Hunnen er brun med mørkere ryg end kropssider og er mindre iøjnefaldende end hannen; f.eks. har den kortere nakketop. Begge køn har blåligt næb.
Forvekslingsmuligheder
Den mest oplagte forvekslingsmulighed er bjergand, som har sølvgrå ryg i stedet for sort og mangler troldandens karakteristiske nakketop. Af mere sjældne arter kan der nævnes halsbåndstroldand og lille bjergand.
Biologi
Troldanden lever især af bunddyr som snegle, muslinger og orme, som den dykker efter. I sensommeren suppleres disse af frø fra vandplanter, mens ællingerne især fanger insekter og små krebsdyr i vandoverfladen. Arten får 1 kuld på 8-11 æg.
Levested
Troldanden yngler typisk i kolonier i vegetationsrige søer og laguner. Den kan dog også yngle på småholme i brakvandsområder, her oftest sammen med hættemåger, der yder beskyttelse i form af advarselsskrig, når rovdyr nærmer sig. Uden for yngletiden samles fuglene i store flokke ved større søer og ved beskyttede kyster.
Udbredelse
Troldanden er udbredt over det meste af landet. Danmark er et meget vigtigt overvintringsområde for troldanden, og bestanden herhjemme kan mangedobles, specielt under hårde isvintre. Troldanden findes især i det nordlige Europa og Asien. Hovedudbredelsesområdet er således Finland, Sverige, Norge og Nordrusland.
Tekst baseret på Arter.dk