Sulen er en stor havfugl, der er tydeligt bygget til at jage ved styrtdykning. Vingerne er lange, smalle og spidse. Halen er ligeledes lang og kileformet. Hals og hoved er langstrakte med et langt og spidst næb. Fjerdragten er hvid med sorte vingespidser og matgul nakke og hoved. Den juvenile sule har en brunspættet fjerdragt i de første 3-4 år. Sulen bliver 87-100 cm lang med et imponerende vingefang på 165-180 cm.
Forvekslingsmuligheder
Den voksne sule er umiskendelig. I ungdragten minder den om store skråper, men kendes fra disse på det lange dolkformede næb.
Biologi
Sulen dykker primært efter fisk, men den tager også blæksprutter. Normalt styrtdykker den med høj hastighed og helt ned på 22 meters dybde efter sit bytte, men den kan også dykke fra vandoverfladen. Sulen lægger kun ét æg om året. Rugetiden varer 44 dage, og den nyudklækkede unge får yngelpleje i hele 90 dage. Arten lever op til 16-20 år i naturen.
Levested
Sulen yngler i kolonier på utilgængelige fuglefjelde eller på ubeboede øer.
Udbredelse
Sulen yngler i Skotland, Irland, Island og New Foundland, Norge og i mindre forekomster i Frankrig, Færøerne og Helgoland. I Danmark er sulen en ret almindelig trækgæst – primært på efterårstrækket.
Tekst baseret på Arter.dk
Sule, Øresund (Oktober 2018)
Sule - juvenil, Øresund (Oktober 2018)
Sule, Island (Juli 2009)
Tilbage til oversigten