×
Spætmejsen er en lille og højlydt fugl. I useende og opførsel minder den meget om en spætte, men den er nærmere beslægtet med mejserne. Kroppen er kraftig og tæt, og halen er meget kort. Hovedet går i ét med kroppen og har en markant sort øjenstribe. Næbbet er kraftigt og mejselformet. Oversiden er blågrå, og undersiden er hvid til orangebeige. Hanner og hunner ligner hinanden meget, men hunner kan kendes på deres kraftigere rødbrune flanker på siderne af kroppen. Dens sang og kald er en række klare og gjaldende fløjtetoner. Spætmejsen er den eneste fugleart i Danmark, der kan klatre ned ad træstammer med hovedet først. Spætmejsen måler 14 cm med et vingefang på 22,5-27 cm. Den vejer ca. 19-24 gram.
Biologi
Arten lever af frø, bær, nødder, agern og bog. Inden vinteren starter, sørger spætmejsen for at have et godt forråd af agern, bog og hasselnødder. Spætmejsen har to underarter: lysbuget spætmejse, som forekommer øst for Storebælt, og mørkbuget spætmejse på Fyn og i Jylland. Spætmejsen får 1 kuld på 5-8 æg om året.
Levested
Spætmejsen er tilknyttet løvskove, hvor den anlægger reder i naturlige huller eller forladte spættehuller i gamle løvtræer. Ofte murer spætmejsen hullerne delvist til med ler, så andre ubudne gæster, særligt stæren, ikke kan komme til.
Udbredelse
Arten er almindelig i Danmark. Den findes i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Spætmejsen bryder sig ikke om at flyve over større vandflader, og derfor findes den ikke på de fleste mindre øer.
Tekst baseret på Arter.dk