×
Solsorte-hannen er meget karakteristisk med helt sort fjerdragt og gul øjenring samt gult næb, der dog bliver mørkere om vinteren. Hunnen er mørkebrun, lidt lysere på struben, og med svage pletter på brystet og mørkt næb. Sangen er meget melodisk, ofte melankolsk, og uhyre varieret, ofte med strofer, der er karakteristisk for det enkelte individ. Længde 25 cm.
Forvekslingsmuligheder
Stærens fjerdragt har en grønlig metalglans, men kan under visse lysforhold se helt sort ud. Hannen af ringdrossel er også sort, men har et hvidt brystbånd. Hunnen er lysere og med et mere utydeligt brystbånd.
Biologi
Føden består især af orme, insekter og snegle, men i vinterhalvåret suppleres kosten med frugter og bær. Sangposten er typisk en tagryg, en trætop eller et andet eksponeret sted. Sangen begynder tidligt, ofte allerede i februar. Solsorten får 2-3 kuld på 3-5 æg.
Levested
Solsorten var tidligere en sky skovfugl, men har i den grad vænnet sig til mennesket og findes nu i stort set enhver have. Bestandene i villakvarterer er typisk langt tættere end i løvskove.
Udbredelse
Med en ynglebestand på flere end 2 mio. par er solsorten den almindeligste fugl i Danmark. Især talrig i den østlige del af landet. Solsorten er meget almindelig både som ynglefugl, trækfugl og vintergæst og træffes således hele året. Solsorten forekommer i hele Europa bortset fra det nordligste Skandinavien.
Tekst baseret på Arter.dk