×
Sandløberen er en lille ryle og vadefugl. I sommerdragten har den en skællet, rustbrun overside med rustfarvede og hvide striber på brystet og en hvidlig underside. Næb og ben er sorte. Vinterdragten er mere lys med en grålig overside og en skinnende hvid underside. Ungfuglen har en kontrastrig fjerdragt i sorte og hvide farver, hvor ryggen og skuldrene er sorte med hvidlige, skællede småpletter.
Forvekslingsmuligheder
Sandløberen er på størrelse med almindelig ryle, men den er mere kompakt bygget og har et lidt kortere og mere lige næb. I sin sommerdragt kan sandløberen minde om dværgryle, men sandløberen er tydeligt større end denne.
Biologi
Sandløberens føde består af insekter, krebsdyr, snegle og muslinger, som den fanger på sandet, som bølgerne efterlader, når de trækker sig tilbage til havet. Arten kan få 1-2 kuld på 4 æg.
Levested
Arten er knyttet til åbne, sandede kyster, hvor bølger brydes i brændingen. Sandløberen raster i strandkanten, hvor den løber frem og tilbage mellem de brydende bølger.
Udbredelse
Sandløberen yngler på tundraen langs de højarktiske kyster. Den er en ret almindelig trækgæst, forekommer efterhånden også almindeligt som vintergæst, men ses mere sjældent i Danmark som sommergæst. Sandløberen overvintrer i Vesteuropa og Vestafrika.
Tekst baseret på Arter.dk