×
Karakteristisk for rødstjerten er dens relativt lange og rustrøde hale. I yngledragten kendes den voksne han på det mørke ansigt, det orangerøde bryst og den hvide pande. Oversiden af kroppen er askegrå. Hunnen er væsentlig mere afdæmpet i farverne med gråbrun overside og beigehvid underside. I vinterdragten ligner kønnene hinanden.
Forvekslingsmuligheder
Særligt hunnerne kan forveksles med husrødstjert, men fjerdragten hos denne er mørkere, og undersiden har ikke den beigehvide farve som hos rødstjerten.
Biologi
Rødstjerten lever primært af insekter og edderkopper, men den tager også bær i sensommeren. Hunner og hanner fouragerer på forskellig vis – hunnen fouragerer fortrinsvis på jorden mens hannen tager insekter i luften. Arten virker meget rastløs og er næsten altid i bevægelse. Rederne anlægges i naturlige træhuller, i redekasser eller i forladte reder af spætmejser og spætter. Arten får 1 kuld om året på 5-7 æg.
Levested
Arten er en almindelig ynglefugl og en meget almindelig trækgæst i Danmark. Den foretrækker at leve i lyse løv- og blandskove samt i tilgroede villahaver.
Udbredelse
Arten er udbredt i hele landet og yngler i stort hele Europa. Overvintringen foregår i det tropiske Vestafrika.
Tekst baseret på Arter.dk