×
Rødrygget tornskade er en slank tornskade med lang hale og har som de andre arter et kraftigt, rovfuglelignende næb. Som fuglens navn indikerer, er hannen rødbrun på vinger og ryg. Derudover er hannen grå på isse, nakke og overgump, hvid på undersiden med et rosa skær på brystet og siderne af kroppen, og har desuden en sort hale og en sort øjenstribe. Hunnen er brungrå på issen, lysegrå i nakken og brun på ryggen. Hun er gråhvid på undersiden med gråbrune bølgeformede tværbånd og med en brunlig øjenstribe. Halen er mørkebrun med lyse kanter. Ungfuglen ligner hunfuglen, men har kraftigere og mørkere tværbånd på over- og underside.
Biologi
Fuglene lever især af insekter men kan også tage krybdyr, padder, småfugle og mus. Er der meget føde at finde i en periode, kan fuglen finde på at spidde sine byttedyr fast på torne af slåen og tjørn som forråd til mindre gunstige tider. Arten får 1 kuld på 5-6 æg.
Levested
Rødrygget tornskades foretrukne levesteder er åbne områder med buskadser af f.eks. tjørn, slåen og ene samt krat, levende hegn og enkeltstående træer. Den er således at finde på kratbevoksede overdrev og enge, i skovbryn og lysninger i skove. I ynlgetiden sidder hannen ofte i toppen af en busk på udkig efter bytte. Den rødryggede tornskade er yderst aggressiv og jager andre fugle væk fra sit territorium.
Udbredelse
Fuglen er en ret almindelig ynglefugl og trækgæst her i Danmark. Rødrygget tornskade lever i det meste af Europa op til det sydlige Skandinavien og mod øst til det vestlige Sibirien og Kasakhstan. Den overvintrer i det syd- og østlige Afrika og kommer til Danmark i maj. Fuglene forlader landet igen i august-september.
Tekst baseret på Arter.dk