×
Munken er en af vores lettest genkendelige sangere med sin sorte eller brune kalot, alt efter om det er hannen eller hunnen. Fjerdragten er ellers ensfarvet i grålige nuancer. Munken er på størrelse med en musvit. Den har en smuk sang, som til dels kan minde om solsortens. Den første del af sangen er meget lav, men den sidste består af en række høje, klare toner.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan forveksles med havesanger, som er nogenlunde samme størrelse, men mangler munkens sorte eller brune kalot. Derudover lyder arternes sang også relativt ens.
Biologi
Munken lever af insekter, edderkopper og bær. Arten får 1-2 kuld på 4-5 æg.
Levested
Munken foretrækker lukkede løvskove samt blandskove med rig undervegetation, men yngler desuden almindeligt i parker, gamle haver og sommerhusområder.
Udbredelse
I Danmark finder man munken over hele landet, men i meget varierende tætheder. Den jyske højderyg udgør en skillelinje mellem de høje tætheder i Østjylland og på Øerne og den generelt lave tæthed i det vestlige Jylland. Munken er vidt udbredt i Europa, dog med en meget begrænset forekomst i de nordligste og sydøstligste dele.
Tekst baseret på Arter.dk