×
Landsvalen kendes på sin metalskinnende blåsorte overside, sin rustrøde pande og strubeplet, afgrænset nedadtil af et blåsort halsbånd og sin hale med forlængede ydre halefjer, der giver den et meget elegant udseende i flugten.
Forvekslingsmuligheder
Landsvalen kan forveksles med bysvalen og digesvalen. Førstnævnte kendes især på sin hvide overgump ligesom den mangler landsvalens forlængede ydre halefjer. Digesvale giver generelt et mere brunligt indtryk.
Biologi
Landsvalen lever af insekter, som den fanger i luften. Svalernes flugthøjde er vejrafhængig, idet optræk til regnvejr medfører, at insekterne flyver lavere. Landsvalen yngler både i solitære par, og - hvor fødemængden er optimal - i kolonier, hvor rederne kan være anbragt med ned til en halv meters mellemrum. Arten får 2 kuld på 4-6 æg.
Levested
Findes især i lysåbne habitater nær søer og ved menneskelig bebyggelse.
Udbredelse
Som den talrigeste svaleart i Danmark, er arten en almindelig ynglefugl på gårde med husdyrhold, specielt med kreaturer, men den optræder også som ynglefugl i byer. Landsvalen er udbredt i næsten hele Europa bortset fra det nordnorske bjergland og Island. Landsvalen trækker bort om efteråret. De danske landsvaler overvintrer i det sydlige Afrika.
Tekst baseret på Arter.dk