×
Klyden er en slank og elegant vadefugl. Kroppen er hvid med sorte aftegninger på hovedet, ryg og vingeoversider. Næbbet er langt, sort, tyndt og tydeligt opadgående. Benene er lange og lyseblå. Hunnerne kendes fra hannerne på deres kortere og tydeligere opadbøjede næb. Klyden bliver ca. 43 cm høj med et vingefang på 77-80 cm.
Biologi
Arten lever af krebsdyr, bløddyr, insektlarver og småfisk. Slikkrebs og børsteorm er dens foretrukne fødeemner. Klyden fejer sit næb frem og tilbage på lavtvandede områder for at filtrere føde fra sandet og vandet. Under yngletiden er klyden varsom og urolig. Bliver den forstyrret skriger den voldsomt op eller spiller syg. Arten får 1 kuld om året på 4 æg.
Levested
Klyden er en ret almindelig ynglefugl og trækgæst i Danmark. Arten yngler typisk i kolonier på sandrevler, småøer og holme, hvor de ikke er udsat for ræve.
Udbredelse
Arten er udbredt i hele landet. De største kolonier findes i Vadehavet, i de vestjyske fjorde og i de indre danske farvande. Sidst på sommeren samles de fleste af de hjemmehørende klyder i Vadehavet, inden de trækker til Sydvesteuropa og Vestafrika.
Tekst baseret på Arter.dk