×
Hvepsevågen er en bredvinget rovfugl. Den har et slankt hoved og hals, der i flugten er udstrakt. Halen er smal, ligeså lang som vingen er bred, og har en afrundet spids. For enden af halen sidder et sort endebånd. Fjerdragten er varierende mørk, lysebrun eller lys. Hannerne kendes på vingens sorte bagkant og de gule øjne. Hunnerne har tydeligere halebånd og er generelt brunere. Hvepsevågen bliver op til 55 cm lang, med et vingefang på 135-150 cm.
Forvekslingsmuligheder
Hvepsevågen kan forveksles med musvågen, men kan kendes på dens slanke hals og hoved, der tilnærmelsesvis ligner en due. Halen er desuden slankere og længere end hos musvågen.
Biologi
Arten lever primært af jordboende insekter og smådyr. Dens kraftige fødder er særligt velegnet til at grave hvepse- og biboer op. Dens skælagtige fjer på hovedet og hornpladerne på dens fødder, beskytter fuglen mod stik fra dens bytte. Inden den sluger sit bytte, bruger den sit næb til at flå brodden af insekterne for at undgå at blive stukket i halsen.
Levested
Artens foretrukne yngle- og rastested er gamle løvskove. I yngletiden lever hvepsemågen meget skjult inde i skoven, hvor den er svær at få øje på.
Udbredelse
Hvepsevågen er en fåtallig ynglefugl, men en almindelig trækgæst i Danmark. Ynglende hvepsevåger er mest talrige i løvskove i Nord-, Midt og Vestjylland, men kan træffes i det meste af landet.
Tekst baseret på Arter.dk