×
Hjejlen er en smuk vadefugl med en kompakt krop. Oversiden er mørkegrå, og på issen, nakken, ryggen og vingeoversiderne er den spraglet med grøn- eller beigegule og hvide pletter. Den har et kort næb. Fra ansigtet og ned til bugen er den sort eller grålig. Et bredt hvidt bånd, der går fra panden ned til bugen, opdeler hjejlens farverige overside og mørke underside. Hjejlen bliver 27 cm lang med et vingefang på 67-76 cm.
Biologi
Føden består af insekter, orme, snegle og bær. Hjejlen er mindre udsat overfor rovfugle om natten, og derfor fouragerer den ofte efter solnedgang, hvis månen lyser landskabet godt op. Hjelen producerer ét kuld om året med 4 æg.
Levested
Hjejlen anlægger sin rede på heder med lav lyngvegetation.
Udbredelse
I Europa yngler hjejlen på Island, De Britiske Øer, i Fennoskandinavien samt i de baltiske lande og Rusland. Indtil midten af 1800-tallet var den en almindelig ynglefugl i Danmark, men i dag forekommer den meget sjældent som ynglefugl. Som trækgæst optræder den ofte i tusindtallige flokke ved søer, på marker og enge. I oktober opholder op i mod 300.000 hjejler sig i landet. Hjejlen overvintrer langs Vest- og Sydeuropas kyster samt i Middelhavsområdet.
Tekst baseret på Arter.dk