Hedelærken er en lille, brun spurvefugl. Halen er kort og har en hvid bagkant og lysebrune sider. Oversiden af kroppen er spraglet i brune, sorte og hvide nuancer. Den har tydelige lyse øjenstriber, der mødes ved nakken. Under øjet har den et rødbrunt felt. I flugten kan man tydeligt se dens brede vinger. Ligesom sanglærken har den sangflugt, men den synger også fra sangposter i toppen af spredtstående træer og buske. Hedelærken bliver 15 cm lang, med et vingefang på 27-30 cm.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan nemt forveksles med sanglærken. Hedelærken kendes bedst fra denne, ved sine lyse øjenstriber og korte hale.
Biologi
Hedelærken lever i sommerhalvåret primært af insekter og edderkopper, herunder særlig guldsmede, græshopper, biller og sommerfugle. I vinterhalvåret tager den hovedsageligt frø. Hedelærken er godt kamufleret og flygter først, hvis man kommer ret tæt på den. Hedelærken får typisk 2 kuld om året på 3-4 æg.
Levested
Både som ynglefugl og trækgæst er hedelærken fåtallig. Den foretrækker at yngle i tørre og sandede områder, hvor der er spredtstående træer. Trækkende gæster raster normalt i bakket terræn med spredte træer.
Udbredelse
Ynglende hedelærker er mest udbredt i Midt-, Vest-, og Nordjylland. På Sjælland og Bornholm er den sjælden. Trækkende individer kan træffes i det meste af landet.
Tekst baseret på Arter.dk
Hedelærke, Rusland, Dronningmølle (April 2024)
Tilbage til oversigten