×
Havlitten er en lille dykand. Hovedet er rundt og næbbet kort. Vingerne er smalle, spidse og mørke i farven. Hannerne kendes bedst fra hunnerne på deres forlængede midterste halefjer, der ofte stritter skråt op i luften. I sommerdragten er hannen brunsort med gråhvide flanker. Gumpen er hvid og bag øjet har den en hvid plet. Hunnens sommerdragt ligner hannens, men er generelt mere mat i farven. Hunnen har desuden også en hvid krave om forhalsen. I efteråret bliver hannen meget lys i farven. Farven på hovedet, hals og skulderfjer skifter til hvid. På siden af hovedet får den en grålig plet. I skiftet til vinterdragten bliver pande og kinder lyst gråbrune. På siden af hovedet får den en sort plet med en rødbrun kant. Hunnen får i efteråret/vinteren et mere gråhvidt hoved, med en næsten sort kalot. På siden af hovedet får den en sort plet. Hannerne bliver 58-60 cm lange og hunnerne 37-41 cm. Vingefanget måler 73-79 cm.
Biologi
Arten har et bredt udvalg af fødeemner, herunder muslinger, snegle, krebsdyr, småfisk og diverse bunddyr som den kan fange på mere end 100 meters dybde. Havlitten får et kuld om året med 6-9 æg.
Levested
Havlitten yngler i de arktiske områder mod nord. I vinterhalvåret kan den ses i de danske farvande med Østersøområdet som det foretrukne sted til overvintring. Her ses flokke på over tusind individer.
Udbredelse
Arten findes kun i Danmark om vinteren. Man ser dem sjældent, medmindre man bevæger sig langt ud på havet.
Tekst baseret på Arter.dk