×
Gul vipstjert er en 15-16,5 centimeter stor fugl med en lang vippende hale. Fuglen er på undersiden gul og på oversiden olivengrøn. Hannerne har i sommerdragten blågråt hoved med tydelig hvid øjenbrynsstribe. Hunnerne er mere beskedent farvede med grågrønt hoved og hvid strube. Næbbet er sort med lys basis på undernæbbet. I vinterdragten bliver farverne mere matte, næsten uden gult på undersiden, og både hanner, hunner og ungfugle ligner hinanden.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan forveksles med bjergvipstjerten, der har grå ryg.
Biologi
Gul vipstjert lever næsten udelukkende af insekter, først og fremmest fluer og myg. Under jagten løber den med hurtige skridt, mens den vipper med halen. I yngletiden lever gul vipstjert parvis i eget territorium. Fra midt i maj lægger hunnen normalt fem æg i en rede direkte på jorden godt skjult af græs eller siv.
Levested
Gul vipstjert ankommer til Danmark omkring begyndelsen af maj måned, hvor den træffes over hele landet ved vådområder som strandenge og moser. Den danske bestand er gået tilbage siden 1990'erne på grund af dræning eller mindre afgræsning af engene.
Udbredelse
Gul vipstjert forekommer i næsten hele Europa og i dele af Nordafrika. Arten er en trækfugl, hvor østlige bestande overvintrer i Syd- og Sydøstasien, mens de vestlige overvintrer i forskellige dele af Afrika. Gul vipstjert deles i omkring ti underarter (racer), hvoraf to ses almindeligt i Danmark som henholdsvis ynglefugl og trækgæst nordfra. Underarterne adskilles på baggrund af hannernes forskellige hovedtegninger.
Tekst baseret på Wikipedia