Gråspurven er omkring 15 centimeter lang. Fjerdragten er forskellig mellem han og hun. Hannen har grå isse og brun nakke og øjenbryn. Kinden er hvid. Oversiden er brunstribet og undersiden er gråhvid, dog med sort strube og brystet sort i forskellig udstrækning. Hunnen er derimod ensartet gråbrun med en lys øjenstribe. Ungfuglene ligner hunnerne.
Forvekslingsmuligheder
I forhold til skovspurv kendes hannen blandt andet på den grå isse og på den manglende sorte kindplet. Hunnen er med sin uanselige fjerdragt meget forskellig fra skovspurven, hvor kønnene ligner hinanden.
Biologi
Gråspurven lever af plantefrø, både fra korn og fra vilde planter. I yngletiden tager den også insekter, der især anvendes ved fodringen af ungerne i deres første levedage. Gråspurven er monogam og parrene holder sammen livet igennem. Fuglene yngler i kolonier og får normalt to til tre kuld med 5-6 grålige æg med mørke pletter og prikker.
Levested
Gråspurven har sandsynligvis været knyttet til mennesket, siden det begyndte at dyrke jorden og holde husdyr for flere tusind år siden.
Udbredelse
Arten findes over hele Europa bortset fra Italien. Mod nord findes den helt op til de nordligste norske kystbyer. I Danmark var gråspurven tidligere den almindeligste fugleart, men bestanden er halveret siden midten af 1970'erne. Siden tilbagegangen startede har skovspurven til gengæld fordoblet sin ynglebestand.
Tekst baseret på Wikipedia
Gråspurv, Vaserne (Januar 2023)
Gråspurv - han, Birkerød (Marts 2022)
Gråspurv - ungfugle, Gilleleje (April 2021)
Tilbage til oversigten