Fløjlsanden er en mellemstor til stor dykand. Den har en lang krop med en tyk hals og et kraftigt, kileformet næb. Hannens fjerdragt er sort. I flugten kan man se det hvide vingefelt på undersiden af vingerne. Under øjet sidder en lille hvid plet. Siderne af næbbet er lyst orangegule, og ved basis af næbbet har den en knop. Hunnens fjerdragt er mørkt gråbrun med hvide armsvingsfjer på undersiden af vingerne. Bugen er en smule lysere brun. Siden af halsen og hovedet er lysegrå. Fløjlsanden bliver 51-58 cm lang med et vingefang på 90-99 cm. Hannerne vejer 1200-2000 gram og hunnerne 1100-1250 gram.
Forvekslingsmuligheder
Arten kan forveksles med sortanden. Fløjlsanden kendes fra sortanden på dens hvide vingefelt, der er synligt i flugten.
Biologi
Fløjlsanden lever primært af muslinger, krebsdyr, snegle og småfisk som den dykker efter på relativt lave dybder. Efter yngletiden befinder fløjlsænderne sig typisk ude på det dybere hav. Arten producerer 1 kuld om året på 7-9 æg. Fløjlsanden lever typisk 10-12 år i naturen.
Levested
Arten yngler ikke i Danmark, men er en almindelig til meget almindelig træk- og vintergæst. Store bestande fra Nordeuropa og Sibirien trækker til især Østersøen for at overvintre hvert år.
Udbredelse
Fløjlsanden træffes kun om vinteren i Danmark.
Tekst baseret på Arter.dk
Fløjlsand, Klint (Marts 2011)
Tilbage til oversigten