×
Fasanen er en stor hønsefugl med lang spids hale. Længden er 53-89 cm, vingefanget 80-90 cm og vægten 900-1400 g. Hannen er størst og meget karakteristisk med sin skinnende, grønvioletsorte hals, kobberrøde og rustfarvede krop med sorte tegninger samt rødt fjerløst ansigtsparti omkring øjnene. Hunnen er bedre kamufleret med lyse gråbrune farver og sorte tegninger, og den har en lidt kortere hale.
Forvekslingsmuligheder
Hunnen kan ligne en agerhøne. Dog vejer agerhønen typisk 350-450 g og adskiller sig herved fra den væsentligt større fasan.
Biologi
Føden består primært af plantedele såsom friske, grønne skud, frø, korn og bog, men kosten suppleres med insekter, snegle og andre smådyr. Kyllingerne lever i den første tid udelukkende af animalsk føde.
Fasanen bygger sin rede på jorden i skjul af tæt, lav vegetation, hvori de lægger 8-15 æg. Kyllingerne forlader reden sammen med hønen få timer efter klækningen.
Levested
Fasaner er generalister og trives i mange naturtyper. De foretrækker forholdsvis åbne arealer såsom græsmarker men trives også ved grøfter og læhegn samt i moser og områder med træer eller buske. De ses også hyppigt i skove, parker og haver.
Udbredelse
Fasanen stammer fra Asien og blev introduceret til Danmark som pryd- og spisefugl ved hoffet i 1592. I Danmark etableredes fritlevende bestande i naturen i slutningen af 1800-tallet, og den betragtes nu som en almindelig yngle- og standfugl over hele landet. Fasanjagt drives som en forretning på mange godser, hvor der opdrættes mange fugle årligt med henblik på udsætning.
Tekst baseret på Arter.dk