×
Bysvalen er en elegant spurvefugl. Hovedet og ryggen er blåsort, og vingeoversiderne er helt sorte. Karakteristisk for arten er den hvide overgump mellem ryggen og den letkløftede sorte hale. Undersiden af kroppen er helt hvid. Arten bliver op til 12 cm lang med et vingefang på 26-29 cm. Den vejer kun 15-21 gram.
Forvekslingsmuligheder
Bysvalen kan let forveksles med vores andre hjemmehørende svalearter. Bysvalen kendes bedst fra de andre svaler på sin hvide overgump og den korte hale.
Biologi
Arten lever af højtflyvende insekter, som den fanger i luften. De højtflyvende insekter ankommer først i stort antal sent på foråret, og derfor ankommer bysvalen først til Danmark i det sene forår. Ofte ses små flokke af bysvaler flyve sammen når de fouragerer. For at bysvalen kan anskaffe føde, er den afhængig af gode vejrforhold, der sikrer mange højtflyvende insekter. I perioder med dårligt vejr, kan bysvaleunger gå i en dvalelignende tilstand for at spare på energien. Ligesom mursejleren, kan bysvalen sove imens den svæver igennem luften på udstrakte vinger. Arten kan blive op til 5 år gammel i naturen.
Levested
I Danmark yngler arten for det meste på bygninger. Arten bygger sin egen halvkugleformede rede af mudder og ler, som indrettes med fjer og græsstrå. Reden placeres som regel under tagudhæng. Bysvaler lever tit sammen i mindre kolonier med 5-30 reder. Parret får 2-3 kuld på 4-5 æg.
Udbredelse
Bysvalen er en meget almindelig ynglefugl og en meget almindelig trækgæst i Danmark. Arten er udbredt i hele landet. I større byer er antallet begrænset af den beskedne mængde tilgængeligt mudder og ler, som de skal bruge til at anlægge reder.
Tekst baseret på Arter.dk